Vask af frugt og grønt
Vandbehandling med vegetabilske desinfektionsmidler i industriel produktion af bladsalat
Bladsalat er en delikat mad i flere henseender – både med hensyn til smag og fra et mikrobiologisk synspunkt. Da salat kommer direkte fra marken, ikke er termisk forbehandlet og ikke gennemgår nogen anden større forarbejdning, er det ekstremt vigtigt at vaske det med vegetabilske desinfektionsmidler.
VEGETABILSKE DESINFEKTIONSMIDLER
Vandbehandling/desinfektion med vegetabilske desinfektionsmidler: hvorfor er det vigtigt?
Selv om salater og grøntsager traditionelt er solgt direkte efter høsten uden yderligere antimikrobiel frugt- og grøntsagsbehandling, resulterer tendensen i retning af næringsmiddel i øget efterspørgsel efter forarbejdede, færdige spiselige grøntsager. Med andre ord vaskes grøntsagerne og salaten (helst med tilsætning af vegetabilske desinfektionsmidler), skrælles om nødvendigt, hakkes og pakkes i plastikposer.
De er ofte også dybfrosne for en længere holdbarhed. Grøntsager såsom hakkede eller hakkede løg indeholder mindre vand end salat, hvilket gør dem meget mere modstandsdygtige over for ødelæggelse.
Salat er derimod ret modtageligt for bakterier, og da det ikke opvarmes før forbrug, er en reduktion i det oprindelige kimtal ikke kun ønskelig for en forlænget holdbarhed, men også for øget fødevaresikkerhed.
Standardproceduren til fjernelse af jord, støv og andet klæbende snavs fra salater og grøntsager er at vaske afgrøderne. Ud over at rengøre dem ved at vaske salat, f.eks. Er en generel reduktion af bakterier ønskelig for at øge holdbarheden af bladsalat en gang inde i plastposen.
Desværre fører vandet, hvor salat er nedsænket, ofte til endnu større forurening ved at fordele bakterierne jævnt over hver salat. Mekanismen til vask af salat og andre grøntsager med vand er den samme.
Selvom UV-lamper, ozonisatorer og / eller filtre selektivt kan reducere bakterielastningen i det vegetabilske vaskevand, kan de ikke forhindre, at der dannes høje koncentrationer af patogener i vandet.
Vandbehandling / desinfektion ved vask af salat: hvordan opnås dette?
Ved at tilsætte vegetabilske desinfektionsmidler såsom Sanosil Super 25 til vandet, der anvendes til vask (forudsat at lokale love tillader tilsætning af hydrogenperoxid som et oxidationsmiddel for at reducere mængden af oxiderbart organisk materiale i vandet) i vegetabilskvaskproceduren, en reduktion af bakterier og dermed en længere holdbarhed for salaten kan opnås. For bladsalat behandlet med 50 – 100 ppm Super 25 forlænges holdbarheden med to til fire dage afhængigt af det oprindelige kimtal.
Desinfektionsmidlet med frugt og grøntsager kan let doseres direkte i det vand, der bruges til vask ved hjælp af en doseringspumpe. En dosis på 50 – 100 ml Sanosil Super 25 påføres normalt pr. Kubikmeter vand. Indholdet af frugtdesinfektionsmiddel Sanosil Super 25 kan let overvåges med Sanopstrips 200.
Vigtigt: ethvert eksisterende UV-desinfektionssystem vil øge virkningen af Sanosil Super 25 vegetabilsk vaskeopløsning og kan betjenes parallelt med fremragende resultater. Dette anbefales endog eksplicit i tilfælde af mere alvorlig forurening.
Vask af frugt
For eksempel for at reducere tab af citrusfrugter på grund af rådne og frem for alt mug, et nedsænkningsbad indeholdende effektive kemikalier, såsom naphthaleneddikesyre (NAA) eller chloramizol (som imidlertid er tvivlsom med hensyn til menneskers sundhed og miljø) bruges ofte i praksis.
Imidlertid er disse produkter stærkt mistænkt for at være kræftfremkaldende og miljøskadelige. Brug af Sanosil Super 25 er et alternativ til disse produkter og har en meget mere miljøvenlig profil. Kort nedsænkning i en Sanosil Super 25-opløsning – eller sprøjtning om nødvendigt – reducerer i høj grad antallet af skimmelsporer og putrefaktive bakterier på overfladen af frugten.
I en stadig mere konkurrencepræget verden er reduktion af høsttab et vigtigt landbrugsmål. I tilfælde af let fordærvelige frugter, såsom tomater, abrikoser og ferskner, forkæler op til 39% af høsten, før den kan sælges på grund af følgeskader.
En reduktion af bakterier uden brug af påviseligt skadelige kemikalier som NAA og CO kan derfor spille en vigtig rolle i at undgå madspild i produktion af frugt og salat – uden at blive tvunget til at vælge mellem det mindste af to ulykker.