Air Condition / Air Tubes

  • Home
  • bc-separator
  • Facility management
  • bc-separator
  • HVAC
  • bc-separator
  • Air Condition / Air Tubes Air Condition / Air Tubes

Rengøringsprodukter til luftkanaler: hvorfor og hvordan?

Rengøringsprodukter til luftkanaler til ventilationssystemer, klimaanlæg, ventilationsudstyr, ventilationskanaler … en lang række komponenter anvendes i ventilationssystemer. Imidlertid deler de alle en ting til fælles – de har en tendens til at blive snavset og forurenet relativt hurtigt under drift, hvilket kræver regelmæssig rengøring og desinfektion.

DESINFEKTION VENTILATIONSSYTEMER

Rengøring og desinficering af ventilationssystemer med rengøringsprodukter til luftkanaler: lovbestemte forskrifter

Betydningen af ​​rengøringsprodukter til luftkanaler og rengøring af ventilationskanaler generelt afspejles i eksistensen af ​​særlige regler. De vigtigste rengøringsregler for ventilationssystemer inkluderer VDI 6022 – en retningslinje for vedligeholdelse af ventilationssystemer udstedt af VDI (sammenslutning af tyske ingeniører), som blev vedtaget i Schweiz som regulativ SWKI VA104-1 samt vedligeholdelsesbestemmelser for ventilationssystemer udgivet af VDMA (den tyske mekaniske og tekniske ingeniørforening). Vedligeholdelsen af ​​ventilationssystemerne skal derfor udføres i overensstemmelse med specifikke vedligeholdelsesprotokoller.

Rengøring af ventilationssystemer: Del 1 – Inspektion

Ventilationssystemer og klimaanlægssystemets komponenter forurenes ikke ensartet. Kvaliteten af ​​udeluften, typen af ​​filteranlæg / støvopsamler, udformningen af ​​ventilationskanalerne samt typen og hyppigheden af ​​brugen kombinerer for at give varierende resultater med hensyn til forureningshastighed og dermed de krævede rengøringsintervaller.

Det første skridt til at sikre et hygiejnisk ventilationssystem er derfor at oprette en hygiejneplan, der fastlægger typen og hyppigheden af ​​ventilationssystemers rengøring og desinficering af luftkanalerne samt regelmæssige inspektioner (visuel og / eller endoskopisk).

Rengøring af ventilationssystemer: Del 2 – den egentlige rengøring med rengøringsprodukter til luftkanaler

Afhængig af ventilationssystemets tilstand er enten våd- eller tørrensning med luftkanalrenseprodukter mulig. Vådrengøring med aktiv skum og skylning er meget effektiv, men ikke særlig almindelig. Oftere anvendes mekaniske rengøringsmetoder som trykluft, rotorbørster og / eller støvsugning til at rengøre ventilationsrørene så grundigt som muligt og fjerne snavs, når det er taget af.

Desinficering af rengjorte ventilationssystemer: spraydesinfektion

Når ventilationskanalerne er rene, tilrådes det at desinficere de rensede dele af ventilationssystemet. Her anbefales spraydesinfektion, hvorved luftkanalrenseprodukter, dvs. desinfektionsmiddel, komprimeres gennem en slange / dyse og ledes på overfladerne som en spraytåge.

For eksempel kan Sanosil S010 og en turbinesprøjte (en del af kanalrengøringsudstyret) til overflader og rørledningsdesinfektion bruges til at desinficere overflader og rør.

Desinfektion af rensede ventilationssystemer: aerosoldesinfektion ved hjælp af kanalrensningsudstyr

Alternativt er aerosoldesinfektion mulig, hvorved et finforstøvet desinfektionsmiddel ledes ind i ventilationskanalerne som en tør tåge. Naturligvis skal alle åbninger forsegles på forhånd for at forhindre, at aerosoldesinfektionsmidlet slipper ud.
Egnede kanalerensningsudstyr og -materialer inkluderer rengøringsprodukter til luftkanaler såsom Sanosil S010 HC eller S015 og rengøringsudstyr til ventilationskanaler som Sanosil Q-Jet.

Denne enhed – en luftkanalsaneringsfogger – er især nyttig, når det kommer til desinficering af ventilationssystemer, der indeholder mange utilgængelige (men tidligere velrensede) komponenter, herunder rør og albuer.