HVAC

Aircondition, luftvasker, ventilationskanaler

Klimaanlæg – rengøring og desinfektion med Sanosil

HVAC-rengøringsprodukter til klimaanlæg og ventilationskanaler: problemet

HVAC rengøringsprodukter spiller en vigtig rolle i HVAC vedligeholdelse. Mens klimaanlæg og ventilationskanaler sikrer øget komfort og behagelige temperaturer under varmt vejr, medmindre de er ordentligt vedligeholdt, kan de også fungere som “inkubatorer” til alle slags mikrober, såsom bakterier, svampe, skimmel og gær. Et stort antal af disse mikrober transporteres derefter ind i bygningens beboelsesområder i luftstrømmen, hvor de kan påvirke beboernes helbred negativt. Derfor er korrekt HVAC formbehandling meget vigtig.

RENGØRING AF KLIMAANLÆG OG VENTILATIONSKANALER

Forurenede klimaanlæg: en fare løst med HVAC rengøringsprodukter

HVAC rengøringsprodukter bruges til alle dele af klimaanlæg. Klimaanlæg bruger varmevekslere til at afkøle luften ned til et behageligt niveau, før den fordeles gennem ventilationskanalerne. Selvom dette skaber en behagelig atmosfære, hvor man kan leve og arbejde, kan det også skabe et tilflugtssted for patogener. Når den afkøles, mister luften sin evne til at binde fugt – som følge heraf sætter en vis mængde kondensvand sig altid på finnerene på varmeveksleren og i ventilationskanalerne.

I kombination med støv og snavs i luften danner dette kondensvand en vidunderlig yngleplads for mikroorganismer – især hvis klimaanlægget og ventilationskanalerne bruges sjældent, og blandingen af ​​kondensvand og støv i ventilationskanalerne gentagne gange opvarmes til en optimal 30 til 40 grader Celsius. Medmindre klimaanlægget rengøres og desinficeres med HVAC-rengøringsprodukter, blæses disse mikrober derefter ind i rumluften og inhaleres af beboerne – med ubehagelige konsekvenser.

Syg bygningssyndrom i dårligt vedligeholdte klimaanlæg
I nogle tilfælde kan tingene blive endnu værre – klimaanlæg, der ikke rengøres og desinficeres regelmæssigt, udsender metaboliske biprodukter fra bakterier (såkaldte enterotoksiner) i luften. Ikke kun kan disse enterotoksiner trænge ind i nedstrøms filtertrin i klimaanlægget, de kan heller ikke detekteres under målinger af luftbåren mikrobiel kontaminering.

De kan dog forårsage alvorlige allergiske reaktioner såsom konjunktivitis, irritation af luftvejene, astma og endda lungebetændelse. Disse symptomer, der er forårsaget af enterotoksiner i klimaanlægget, kaldes Sick Building Syndrome.

Imidlertid bør SBS ikke forveksles med en skimmelangreb i klimaanlægget eller ventilationskanaler. I sidstnævnte tilfælde blæses skimmelsporer i stedet for enterotoksiner i luften. Symptomerne er ens, men de er faktisk forårsaget af allergifremkaldende overfladeproteiner på sporer og skimmel toksiner.

Rengøring af klimaanlæg med HVAC rengøringsprodukter
HVAC-rengøringsprodukter skal bruges korrekt. Simpelthen desinficering af et klimaanlæg uden først at rengøre det er ineffektivt og derfor spild af både tid og materialer. Dette skyldes, at de eksisterende snavslag forhindrer desinfektionsmidlet i at trænge helt ind i systemet. Derudover reagerer snavs med desinfektionsmidlet og reducerer dets effektivitet. Derfor er det vigtigt først at rengøre klimaanlægget og ventilationskanalerne.

Regelmæssig rengøring af klimaanlægget er ikke særlig svært – men i mange tilfælde kan det være ret arbejdskrævende. For det første skal alle dele af klimaanlægget og de tilhørende ventilationskanaler gøres tilgængelige. Derefter skal snavs og støvlag fjernes, f.eks. Ved hjælp af roterende børster på fleksible, udtrækkelige stænger.

Ideelt set skal dette gøres under undertryk, så de løsrevne støvpartikler suges væk. Til sådanne formål er der faktisk selvstændige rengøringsrobotter, der kan sendes gennem kanalerne for at udføre rengøring, sugning og desinfektion i klimaanlæg og ventilationssystemer i successive operationer.

Desinficering af klimaanlæg: spraydesinfektion

Efter rengøring kan ventilationskanalerne desinficeres. En simpel mulighed her er spraydesinfektion, hvorved desinfektionsmiddel sprøjtes direkte på overfladerne, der skal desinficeres fra en relativt kort afstand.

En variant af spraydesinfektion til klimaanlæg er cool dis-desinfektion – forskellen her er, at spraydråberne er mindre. Normalt produceres denne type sprøjtemønster med trykluft og fine dyser eller en luftfri sprøjteindretning, en del af HVAC luftkanalrengøringsudstyr – såsom dem der bruges i malingsbutikker. Fordelen er, at denne fine spraytåge er i stand til at trænge længere ind omkring kurver og forhindringer, og HVAC-rengøringsprodukterne således opnår en bedre overfladedækning.

Desinfektion i klimaanlæg og ventilationssystemer: aerosoldesinfektion

Aerosoldesinfektion er et alternativ til spraydesinfektion til klimaanlæg. Med denne metode forstøves HVAC-rengøringsprodukter, dvs. desinfektionsmiddel, i mikroskopiske dråber, der er endnu mindre end dem, der anvendes til koldtåge desinfektion. Ved hjælp af specielt HVAC luftkanalrensningsudstyr trænger den tørre desinfektionståge ind i alle sprækker og andre områder af klimaanlægget og træder i kraft der. Den største fordel ved aerosoldesinfektion er, at der sikres fremragende dækning af alle overflader.

En ulempe er den højere modtagelighed for generel tilsmudsning – da der anvendes en mindre mængde desinfektionsmiddel, er det mindre i stand til at overvinde resterende forurenende stoffer. Derfor kan aerosoldesinfektion kun bruges effektivt, når ventilationskanalerne er renset grundigt.