Sundhedssektor

Sundhedsvæsen og farmaceutisk sektor
 • Home
 • bc-separator
 • Sundhedssektor Sundhedssektor

Medicinske desinfektionsmidler

Medicinske desinfektionsmidler og hospitaler – to udtryk, der er uadskilleligt forbundet i offentlighedens opfattelse.

Uden for medicinske anlæg (lægebehandling og tandlægepraksis, hospitaler, pleje- og plejehjem osv.), Hvor er der ellers et større behov for medicinske desinfektionsmidler af høj kvalitet? Lige siden opdagelsen af antiseptika (Lister 1867) er desinfektionsmidler blevet uundværlige i moderne medicin

MEDICINSKE DESINFEKTIONSMIDLER

Da Sir Joseph Lister først brugte phenol i 1860’erne til at desinficere kirurgiske materialer på sit hospital, havde han ingen idé om, at brugen af ​​medicinske desinfektionsmidler ville revolutionere medicinen. Gennem brugen af ​​carbolsyre, som tidligere var blevet brugt med succes som et desinfektionsmiddel i spildevandssektoren, formåede han at reducere infektionsgraden blandt sine patienter fra 50 til 15 procent.

Nogle år tidligere havde Ignatz Semmelweis opdaget vigtigheden af ​​hånddesinfektion på hospitaler ved hjælp af kloropløsningen som desinfektionsmiddel. Imidlertid blev han stærkt imod af hans medicinske kolleger, der afviste hans teorier om mikroorganismer og virkningen af ​​uvaskede hænder på patienters sundhed og overlevelsesrate som absurd. Når alt kommer til alt, hvis han havde haft ret, ville det have betydet, at lægerne selv havde forårsaget utallige patienters død.

Senere gav arbejdet med vigtige mikrobiologer som Robert Koch det afgørende gennembrud inden for medicinsk mikrobiologi. Og dette medførte igen en udbredt søgning efter egnede medicinske desinfektionsmidler, fordi specifikke applikationer kræver meget forskellige desinfektionsmidler.

Medicinske desinfektionsmidler: krav og tilsigtet anvendelse

Det blev tidligt opdaget, at der på hospitaler f.eks. Kræves forskellige medicinske desinfektionsmidler til hånddesinfektion og overfladedesinfektion. Ved en lægekirurgi er kravene til instrumentdesinfektion eller sterilisering af tandinstrumenter forskellige end kravene til gulvdesinfektion. Ligeledes bør desinfektion af huden inden kirurgiske procedurer ikke forveksles med desinfektion af sår.

Der skelnes derfor groft mellem:

 • Overfladedesinfektionsmidler (inklusive aerosoldesinfektionsmidler)
 • Vanddesinfektionsmidler
 • Desinfektionsmidler, der anvendes på hospitaler til vasketøj
 • Instrument desinfektionsmidler / maskindesinfektionsmidler
 • Håndrensere
 • Huddesinfektionsmidler
 • Håndrensere
 • Sårdesinfektionsmidler

Når du køber et medicinsk desinfektionsmiddel, er det derfor vigtigt at være opmærksom på den tilsigtede anvendelse. Brug af uegnede desinfektionsmidler kan ikke kun resultere i nedsat effektivitet, men også i materielle skader (f.eks. Gennem korrosion). For eksempel er hånddesinfektionsmidler stort set uegnede til desinfektion af gulve i en læges kirurgi, i modsætning til de passende desinfektionsmidler til hospitalsrensning. Ligeledes er et desinfektionsmiddel designet til kirurgiske instrumenter ikke godt for desinfektion af huden.

Desinfektionsmidler i den medicinske sektor: effektivitet

Ud over kravene til den tilsigtede anvendelse af medicinske desinfektionsmidler adskiller de sig også med hensyn til deres egenskaber. Ikke alene adskiller disse stoffer sig med hensyn til den krævede eksponeringstid, men det skal også afgøres, om det respektive certifikat for egnethed eller egnethedsprøvningsrapport blev udstedt i overensstemmelse med en standardiseret procedure (EN-test) og med eller uden organisk belastning. Følgende effektivitetsniveauer reklameres normalt for medicinske desinfektionsmidler:

 • Baktericid: effektivt mod bakterier EN 13727 / EN 13697
 • Fungicid, levurocid: effektivt mod svampe og gær EN 13624 / EN 13697
 • Mykobaktericid: effektivt mod mykobakterier EN 14348
 • Sporicid: effektivt mod bakterielle endosporer EN 13704
 • Tuberkulocid: effektivt mod Mycobacterium terrae (tuberkulose) EN 14348
 • Virucide: effektivt mod vira EN 14476

Når du vælger desinfektionsmidler på hospital osv., Skal effekten af ​​effekter også tages i betragtning ud over den tilsigtede anvendelse. Effektive og sikre typer af desinfektionsmidler, der anvendes på hospitaler og medicinsk praksis, kan kun sikres ved omhyggelig koordinering af desinfektionsmiddelets tilsigtede anvendelse, effektivitet, anvendelsestype og eksponeringstid.